Body Wraps met paarden

Het ziet er wel gek uit, een paard ingewikkeld in een bandage. Ik kreeg vragen veel vragen.

Wat is dat? Waar gebruik je dat voor? Waarom doe je dat zo?

Logisch natuurlijk! Dit is niet iets wat je in elke stal of bak tegenkomt.

Al jaren lang worden veulens geleerd te ‘volgen’ met een touw achter de billen of de techniek met het veulentasje. Het viel op dat veulens die vaker hiermee in aanraking waren gekomen minder reageerde op personen die van achteren op hen af kwamen of van achteren aangeraakt worden.

Met deze kennis in het achterhoofd is de TTouch Body Wraps methode ontwikkeld en gebruikt voor paarden met balans en coördinatie  problemen. Later bleek dat het ontzettend breed inzetbaar is zoals bij:

– Balans en coördinatie verbeteren

– Heftige reacties hebben op beenhulpen

– Moeite hebben met trailer laden

– Stijve spieren verlichten

– Angst verminderen

– Zelfvertrouwen vergroten

– Paarden die slaan

Deze bevindingen zijn niet alleen gebaseerd op beleving maar ook wetenschappelijk onderzocht door Anne Wise, expert biofeedback en Maxwell Cade, recearcher. Daarbij werd het volgende aangetoond:

  • Bloed -en hartfrequentie komen meetbaar in balans
  • Hersengolven harmoniseren en worden gelijkmatig geactiveerd waardoor de hersenen optimaar kunnen presteren (Lees: Leren)
  • Hersenen komen aantoonbaar in bewustzijn
  • Concentratie verbeterd en helderheid verhoogt

In TTeam worden de wraps altijd in combinatie met body work(bewustwordings – en ontspanningsmassage) en grondwerk gebruikt om paarden te begeleiden en trainen.

Deze methode, afkomstig van Linda Tellington-Jones, word al meer dan 25 jaar ingezet. Het is zo effectief omdat de wraps een constante connectie houden met het lichaam zonder dat dit beperkingen geeft.

Hoe te verwerken in het trainingsschema van jou paard?

Na introductie met de wraps is dit iets wat na 5-10keer gebruiken al een merkbaar positief effect geeft. Ook na het dragen van de wraps blijft het effect te zien en te voelen.

Een goede introductie is wel belangrijk. Doe dit op een rustige manier en let op de signalen die je paard geeft voordat je de wraps vast knoopt.

Eerst de wraps omdoen en vasthouden, check je paard, is het ok? Dan kan er een knoop in!

Mijn eigen ervaringen:

Ik heb het geluk dat ik een fantastisch paard mag verzorgen. Deze ruin is zeer ervaren, relaxt en eerlijk waardoor ik met hem zeer snel aan de slag kon met de wraps. Grondwerk aan de hand heb ik overgeslagen. Aan de longe leek er geen verschil te zijn, hij droeg de wraps, maar er was geen zichtbaar effect.

Note: Grondwerk aan de hand en aan de longe is wel een belangrijke stap voor paarden die echt moeten wennen aan de wraps. Ze kunnen voelen hoe de wrap langs de vacht glijd als hij/zij in beweging en daarop reageren. Dat mag!

Gaat het grondwerk en aan de longe ontspannen? Dan kun je onder het zadel aan de slag.

Ik gebruik de promise-wrap regelmatig onder het zadel. Het valt me op dat er veel sneller ontspannen en nageeflijk gereden kan worden in vergelijking zonder de wraps.

Super fijn dus!

Ook voor een ruiter kunnen wraps helpen om een beter gevoel van het lichaam en de houding te geven. Het is moeilijk om een gewoonte te doorbreken. Zit je vaak voorover gebogen of knijp je met je boven benen? Maak je een holle rug en houd je spanning in je schouders? Een wrap kan je helpen om je bewust te maken van hoe je nou eigenlijk echt op je paard zit.

Voordelen van trainen met body wraps:

  • Je paard leert zich beter focussen
  • Je oefent met balans en coordinatie
  • Het is gemakkelijk om mee te werken, iedereen kan het
  • Het is non-invasief (in tegenstelling tot bijvoorbeeld hulpteugels waar je wel degelijk schade mee kan veroorzaken)
  • Het doorbreekt spanning of angst
  • Afwisseling in de training voor jou en je paard
foto door Alicia Fotografie