Paarden taping

Vanaf de jaren 80 werd er in Japen en Zuid-Korea kinesiotape gebruikt om bij mensen het herstellende vermogen van het lichaam te ondersteunen. Sinds 2007 doen wij dit ook bij dieren. Vooral bij paarden worden goede resultaten behaald. Kinesiotape is goed rekbaar en heel flexibel, hierdoor voelt het als een tweede huid. Met de paardentape kunnen we invloed uitoefenen op het zelfherstellende vermogen van de huid, fascia(bindweefsel), lymfesysteem, spieren en gewrichten. Het verminderd pijn en werkt druk verlagend. Klinkt fantastisch, maar hoe werkt het precies?

paardentape - kinesiotape paard - paard met dik been tapen

Hoe werkt paardentape?

De paardentape heeft een liftende werking op de huid, hierdoor ontstaat er een reactie in de fascia. Er komt ruimte voor meer doorbloeding en daardoor meer zuurstof, dit zorgt voor beter afvoer van afvalstoffen en sneller herstel.

Paardentape heeft daardoor een goede invloed op:

  • sneller herstel van spieren
  • behandeling van stalbenen of dikke benen na trauma
  • reacties op insectenbeten of vaccinaties
  • snellere genezing van wonden
  • behandeling van littekens en spierscheuren
  • ondersteuning bij peesblessures en blessures aan gewrichten
  • afvoer van zwellingen en bloeduitstortingen
paardentape - kinesiotape paard -paard met peesblessure tapen

Wanneer heeft een paard tape nodig?

Na bijna elke massage breng ik ook tape aan bij het paard. Dit zorgt ervoor dat je langer effect hebt van de massage. Het meest gebruik ik het soort tape dat helpt bij spieren die ondersteuning nodig hebben. Dit zijn de spieren die we het liefst meer ontwikkeld willen hebben. Zolang de tape erop zit heb je effect ervan. Je kunt rekenen op ongeveer 1 a 2 dagen dat de tape goed blijft zitten bij gunstige omstandigheden(een harde regenbui of een modderbad helpen natuurlijk niet mee). Het ligt er natuurlijk ook aan op welk deel van het lichaam de paarden de tape krijgen.

Bij reacties op insectenbeten of vaccinaties kunnen paarden grote bulten krijgen en dit kan heel pijnlijk zijn. Net als bij mensen gaat het lymfesysteem dit afvoeren, maar dit gaat soms erg langzaam. Met paardentape kan het lymfesysteem geactiveerd worden. Dit zorgt voor een snellere afvoer van het vocht in de bult. Hetzelfde geld voor stalbenen of bulten na een trap of ander trauma. Hoe eerder de zwelling weg is hoe beter.

paardentape - kinesiotape paard
SI-tape voor paarden

Paardentape bij wonden en littekens

Dit is een speciale manier van tapen om de huid te helpen om de wond te sluiten en schoon te houden. Dit is vaak een uitdaging in de stal. Een kleine wond kan gemakkelijk ontsteken omdat het moeilijk is om het schoon te houden. Met paardentape gaat dit een stuk gemakkelijker, er komt een vuil bij en vliegen blijven weg omdat het goed afgedekt is. Belangrijk is wel dat we zorgen dat de tape niet aan de wond blijft plakken. Daarom is het belangrijk dat er een gaasje (met eventueel wondzalf) gebruikt word om dit te voorkomen.

×

Hoi! Wil je een afspraak maken of meer info over wat ik voor je kan betekenen? Stuur me een berichtje!

× Hoe kan ik je helpen?