De tong van een paard

paardenmassage

Wist je dat de tong van een paard meer dan 10 verschillende spieren bevat?

En dat een aantal deze spieren van het tongbeen (paarden hebben ook een bot in hun tong) helemaal naar de voorbenen lopen. Het is bewezen dat de spieren die de tong en het voorbeen verbindt invloed hebben op de beweging van je paard. Vandaar dat het zo belangrijk is om een goed zitten hoofdstel en een fijn bit te hebben. Heeft je paard weinig actie met de voorbenen? Dan kan het een goed idee zijn om eens een afspraak te maken met een goede bitfitter. Ik kan je de volgende bitfitter aanbevelen: Astrid Hoppenbrouwers van Horses in Hands

Wist je dat de mond een directe neurologische verbinding heeft met de hersenen?

Het gaat hier om het limbisch systeem in de hersenen. Dit beïnvloed het leervermogen van het paard.

Als we even simpel de anatomie van de tong bekijken, zien we dat er spieren van de tong in verbinding staan met de spieren van het schouderblad en het borstbeen. Het spreekt dus voor zich dat de tong een belangrijk deel van het paardenlichaam is als het gaat om ontspanning. Mensen hebben vaak veel spanning in de mond, denk aan klemmen of knarsen. Maar ook aan bijvoorbeeld de tong tegen de tanden persen. Dit zijn tekenen van spanning maar kan ook een gewoonte worden.

Bij paarden werk dit net zo! Spanning kan worden vastgehouden, opbouwen en zich uiten in ernstige problemen.

Massage van de paardentong

Het is wetenschappelijk bewezen dat massage een verhoogde hersenactiviteit geeft die wel tot 3 dagen(!) na de massage door werkt. Met massage van de mond, lippen, tong en tandvlees kunnen we het algemene welzijn (door middel van ontspanning) en het leervermogen verhogen.

Wat is de paardentong toch een bijzonder deel van het lichaam!

×

Hoi! Wil je een afspraak maken of meer info over wat ik voor je kan betekenen? Stuur me een berichtje!

× Hoe kan ik je helpen?