Waarom graaft mijn paard? Waarom eet mijn paard zand?

Allereerst moet er een andere vraag beantwoord worden of beter gezegd een misvatting uit de wereld geholpen.

Een paard kan niet zelf een te kort aanvoelen, laat staan aanvullen.

Het enige wat een paard kan hebben is een lik behoefte die samenhang vind met natrium behoefte. Het welbekende zoutblok geeft de oplossing. Maar zelf niet alle paarden hebben deze lik behoefte, vandaar dat je er absoluut niet vanuit kunt gaan dat je paard zelf aangeeft als er een te kort is in een mineraal.

Om terug te komen op de eerste vraag, waarom graaft mijn paard, is geen eenduidig antwoord.

Het is meestal een van de volgende redenen:

  • Verveling
  • Aangeleerd gedrag

Verveling kun je aanpakken door afwisselende afleidingen aan te bieden. Hang eetbare takken op waar je paard aan kan knagen zoals wilgentakken(zonder blad) en wissel deze regelmatig van plek. Leg een skippybal in de paddock en wissel deze af met een verkeerskegel. Zet een speciekuip met water neer en laat hier een appel of wortels in drijven. Soortgenoten waar je paard echt contact mee kan hebben is natuurlijk altijd belangrijk.  Een paard is een kudde dier, dit betekent liefst meer dan 3 vriendjes. Wees creatief, maar houd de veiligheid goed in het oog!

Als je paard graaft omdat dit aangeleerd gedrag is, is dit moeilijk om te doorbroken of af te leren. In het verleden is er een positief effect geweest toen je paard dit gedrag vertoonde. Wellicht dat een gedragstrainer je in dit geval kan helpen.

Dan hebben we nog de andere vraag: Waarom eet mijn paard zand?

Waarom is in deze niet zeker. Ook hier kan verveling een rol spelen. Er zijn echter paarden die dit doen als er zich een pijnlijke klacht in de buik voordoet. Zand bied geen oplossing en kan zelfs voor meer problemen zorgen zoals zandkoliek, maar er zal toch een reden zijn dat een paard dit doet. Misschien geeft het een tijdelijke verlichting van de pijn, maar is niet onderzocht en blijft dus nog gissen.

Probeer in elke geval om zand eten en graven zo veel mogelijk te voorkomen. Wees creatief en zorg voor de afwisseling, en wie weet, misschien heb je er zelf ook wel plezier in om je paard iets te zien ontdekken!