Waarom graaft mijn paard? Waarom eet mijn paard zand?

paard eet zand

HELP! Mijn paard graaft en eet zand!

Je loopt de paddock in klaar om je paard te begroeten en dan zie je het. Een hele diepe kuil.. Je paard staat er nog met twee voorbenen in, alsof hij wil zeggen: ‘Kijk eens! Heb ik zelf gegraven!’ Dan steekt hij zijn neus erin en likt aan de bodem. Waarom doet je paard dit?

In deze blog lees je het.

Allereerst moet er een andere vraag beantwoord worden of beter gezegd een misvatting uit de wereld geholpen.

Een paard kan niet zelf een te kort aanvoelen, laat staan aanvullen.

Dit is net als bij mensen, bijvoorbeeld: Je voelt niet of je ijzer of vitamine B12 te kort hebt, je voelt alleen dat je moe en energieloos bent.

Het enige wat een paard kan hebben is een lik behoefte die samenhang vind met natrium behoefte. Het welbekende zoutblok geeft de oplossing. Niet alle paarden hebben deze lik behoefte, vandaar dat je er absoluut niet vanuit kunt gaan dat je paard zelf aangeeft als er een te kort is in een mineraal. Ook niet alle paarden gebruiken een zoutblok.

Een paard die zand eet loopt gevaar

Zand eten is gevaarlijk voor een paard. De kans dat er zand ophoopt in de darmen is erg groot. De darmen kunnen het zand niet goed afvoeren waardoor er een ophoping kan ontstaan. Daardoor kan een paard zandkoliek krijgen of erger, de darm kan scheuren met ernstige gevolgen. Het is dus heel belangrijk om zand opname te voorkomen. Dat brengt ons terug bij de eerste vraag.

Waarom graaft een paard en eet het zand?

Het paard graaft meestal een van de volgende redenen:

  • Verveling
  • Aangeleerd gedrag

Verveling kun je aanpakken door afwisselende afleidingen aan te bieden. Hang eetbare takken op waar je paard aan kan knagen zoals wilgentakken en wissel deze regelmatig van plek. Leg een skippybal in de paddock en wissel deze af met een verkeerskegel. Zet een speciekuip met water neer en laat hier een appel of wortels in drijven. Soortgenoten waar je paard echt contact mee kan hebben is natuurlijk altijd belangrijk.  Een paard is een kudde dier, dit betekent liefst meer dan 3 vriendjes. Wees creatief, maar houd de veiligheid goed in het oog!

Als je paard graaft omdat dit aangeleerd gedrag is, is dit moeilijk om te doorbroken of af te leren. In het verleden is er een positief effect geweest toen je paard dit gedrag vertoonde.

Waarom eet mijn paard zand?

Waarom is in deze niet zeker. Ook hier kan verveling een rol spelen. Er zijn echter paarden die dit doen als er zich een pijnlijke klacht in de buik voordoet. Zand bied geen oplossing en kan zelfs voor meer problemen zorgen zoals zandkoliek, maar er zal toch een reden zijn dat een paard dit doet. Misschien geeft het een tijdelijke verlichting van de pijn, maar dit is niet onderzocht en blijft dus nog gissen.

Probeer in elke geval om zand eten en graven zo veel mogelijk te voorkomen. Wees creatief en zorg voor de afwisseling in de stal of paddock.

Kijk een op de volgende websites voor inspiratie voor verrijking voor je paard.

Wat kan je nu doen als je paard graaft en zand eet?

Vaak zijn er toch bepaalde periodes dat paarden dit gedrag vaker vertonen. Je kunt een voedingsadvies laten maken dat precies is afgestemd om de behoefte van je paard. De behoeftes van een paard is afhankelijk van veel factoren zoals, ras, trainingsniveau, leeftijd, gewicht en gebruiksdoel (het doel van de eigenaar). Ik kan je helpen dit inzichtelijk te maken met een voedingsadvies op maat.

Twijfel je om dit te doen? Lees een de ervaringen van andere.

×

Hoi! Wil je een afspraak maken of meer info over wat ik voor je kan betekenen? Stuur me een berichtje!

× Hoe kan ik je helpen?