Blog – Paard wat dikker krijgen

Wil je je paard wat dikker krijgen? Is je paard schraal? Of krijgt je het gewicht er wel aan maar word je paard in een bepaalde periode toch weer schraal? Lees de blog en ik help je vooruit.

Lichaamsvet is belangrijk voor je paard, en voor jezelf ook! In vet slaat het lichaam vitaminen en mineralen op. Is er niet genoeg vet aanwezig dan is er ook weinig ‘voorraad’ vitaminen en mineralen. Dit geldt zowel voor paarden als voor mensen. Feit is dat de meeste paarden te dik zijn, dus te veel vet hebben. Dit zorgt voor een ongezonde situatie en risico op ziektes. Maar dit is andersom net zo, te weinig vet is een gezondheidsrisico!

Wanneer is het nodig dat je paard wat dikker word?

Als eerste moet je bekijken of je paard vet mist of spieren mist.                                                                 Een goede graadmeter om te onthouden is dit: ribben moet je wel kunnen voelen maar niet kunnen zien.

Twijfel je of je de ribben wel kunt voelen of voel je ze alleen richting de achterhand dan is het goed om eens een paarden-professional te laten kijken naar je paard. Iemand die verstand heeft van paardenvoeding en gewicht. Laat je de paardenweegschaal komen kun je mij altijd vragen naar de voedingsconditie van je paard.

Te weinig vet geeft ongemak. Je paard kan minder lekker liggen als er tussen de huid en de botten te weinig vet zit. Vet is als een kussentje, als dit er niet is krijgt je paard sneller kale plekken op de delen van de huid waar botten meer aan de oppervlakte liggen. Zorg voor een extra dikke laag stro of een andere zachte ondergrond waar je paard veilig kan liggen als hij te mager is. Anders krijgt je paard te weinig slaap en zal hij oververmoeid raken.

Ook het zadel of tuig zit fijner met een laagje vet. Hier kun je ook sneller kale plekken zien in de vacht.

Hoe kun je je paard wat dikker krijgen?

  • Begin bij het begin, zorg dat je paard een gezond gebit heeft Een goede paardentandarts is de eerste stap naar een dikker paard
  • Kijk goed naar de kwaliteit hooi of kuil die je paard krijg
  • Zorg dat je paard voldoende ruwvoer krijgt, je kunt de hoeveelheid ruwvoer het beste inschatten aan de hand van het gewicht van je paard.
  • Weet wat je paard weegt en houd dit goed bij, zo kun je snel ingrijpen mochten er grote veranderingen zijn
  • Zorg dat je paard voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt

Wat moet je niet doen als je paard mager blijft?

Een grote schep extra of ineens heel ander soort voer zoals bijv. mais voeren kan zorgen voor extra problemen. Vooral van mais kunnen nare problemen zoals gaskoliek(!)

Wat kunnen onderliggende oorzaken zijn dat je paard mager of schraal blijft?

Denk hierbij aan problemen van de gezondheid van je paard zoals:

  • Gebitsproblemen
  • Problemen in het maag-darm kanaal
  • PPID

In al deze gevallen is een gezond en gebalanceerd dieet belangrijk. Zorg voor en goed rantsoen van iemand die kijkt naar het gehele plaatje rond jouw paard.

×

Hoi! Wil je een afspraak maken of meer info over wat ik voor je kan betekenen? Stuur me een berichtje!

× Hoe kan ik je helpen?