Blog – Elektrolyten voor paarden – Zin en Onzin

Hier lees je alles over elektrolyten voor paarden en de zin en onzin ervan.

Wat houd elektrolyten voor een paard in? Zijn elektrolyten belangrijk? Wanneer geef je het?

Wat zijn elektrolyten voor paarden?

Elektrolyten zijn stoffen die een belangrijke rol spelen bij het onderhouden van de vochtbalans en spier- en zenuw activiteit van je paard. Zonder goede elektrolyten levels zijn sportpaarden vermoeid en is de spierwerking verzwakt.

Bij de training van je sportpaard gaan Natrium, Kalium, Chloride en Magnesium verloren bij het zweten. Om een idee te krijgen van hoeveel elektrolyten je paard verliest bij een training kun je kijken naar hoeveel je paard zweet. Om dit goed in kaart te brengen kun je het beste je paard wegen voor en na de training, 1kilo gewichtsverlies staat gelijk aan 1 liter vocht.

De hoeveelheid vocht hangt af van de trainingsintensiteit, duur van de training, temperatuur en vochtigheidsgraad. Een racepaard verliest tussen de 5 en 10 liter vocht in een normale training. Tijdens een normale endurance race verliest kan een paard ongeveer 25liter vocht verliezen.

Merk je dat je paard de dag na een training waarbij er hij veel getranspireerd heeft (lees echt nat van het zweet over meer dan de helft van zijn lichaam) weinig power heeft en minder flexibel is. Kijk dan kritisch naar wat je je paard voert.

De juiste voercombinatie voor je paard

Onderzoek wijst uit dat paarden die dagelijks een goede kwaliteit ruwvoer, met de juiste aanvulling aan krachtvoer, voldoende schoon drinkwater en een liksteen tot hun beschikking hebben geen tekorten hebben in elektrolyten.

De grootste bron van Kalium komt uit ruwvoer van goede kwaliteit. Natrium en Chloride zijn voldoende aanwezig in een liksteen. Magnesium is vaak voldoende aanwezig in het krachtvoer.  Onderzoekers van Cornell Universaty hebben bij hun onderzoek dat paarden die een liksteen tot hun beschikking hebben op stal er ongeveer 50gram per dag van gebruiken.

Hebben elektrolyten voor paarden zin of is het toch onzin?

Theoretisch gezien is het dus mogelijk om een sportpaard in zijn elektrolyten behoefte te voorzien zonder supplementen bij te voeren. Echter zijn er veel paardeneigenaren die wel resultaat zien als ze elektrolyten geven na intensieve training. Dit om te korten en de gevolgen daarvan te voorkomen. Een positieve bijkomstigheid is dat een paard nadat het elektrolyten gekregen heeft sneller na de training gaat eten en zien ze dat hun paarden sneller hersteld zijn van de training.

Elektrolyten zijn dus essentieel voor sportpaarden, echter moet er wel op gelet worden dat deze op de juiste manier en in juiste hoeveelheid gegeven worden. Hierbij is het belangrijk dat je het precieze gewicht weet. Let op dat een supplement niet vol suikers zit. Dat is juist het tegenovergestelde van wat je paard nodig heeft.

Of je paard baat heeft bij het geven van elektrolyten is van veel factoren afhankelijk. Geef niet zomaar iets omdat het warm weer is of omdat iemand anders dat ook doet.

Heb je twijfels? Schakel dan altijd een professional in die kijkt naar het complete dieet van je paard en alles eromheen.

Check wat ik voor je kan doen met een voedingsadvies.

×

Hoi! Wil je een afspraak maken of meer info over wat ik voor je kan betekenen? Stuur me een berichtje!

× Hoe kan ik je helpen?