Blog Mogelijke link tussen luchtzuigen en selenium bij paarden

Typische stalondeugden bij paarden zoals weven, kribbebijten en luchtzuigen zijn helaas veel voorkomend bij paarden. Het ziet er altijd vervelend uit als paarden dit gedrag vertonen, maar nog erger zijn de gevolgen. Deze paarden hebben last van gebitsproblematiek, gewrichtsschade, gewichtsverlies en koliek. Zeker niet wat je wilt!

Het luchtzuigen, waarbij een object word vast gepakt met de voortanden en vervolgens lucht naar binnen gezogen wordt is zorgwekkend gedrag. Dit is vaan een voerbak, staldeur of een paal.

Waarom gaan paarden luchtzuigen?

De exacte reden waarom paarden dit doen blijft een raadsel. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Stress
  • Niet voldoen aan de basisbehoeftes
  • Onvoldoende rantsoen management

Er zijn mensen die geloven dat veranderde biologische functies de boosdoeners zijn. Dit kun je zien als verminderde weerstand door te weinig antioxidanten. Een andere mogelijkheid is verhoogde oxidatieve stress (Oxidatieve stress heeft te maken met de stofwisseling, waarbij meer dan een normale hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen (ROS – reactive oxygen species) in de cel gevormd wordt of aanwezig is). Nutriënten zoals Selenium, Zink, Mangaan en Koper beschermen het lichaam tegen oxidatieve stress.

Een research groep* heeft de theorie getest dat deze nutriënten een link hebben met luchtzuigen.

Om de theorie te testen is er bloed afgenomen bij paarden tijdens of vlak na het luchtzuigen. Bij een groep paarden die geen verleden van luchtzuigen hadden is hetzelfde gedaan. De waardes vanuit het bloed zijn vervolgens onderzocht.

Op basis van deze gegevens zijn de researchers tot de conclusie gekomen dat vooral selenium, een belangrijk antioxidant, mogelijk een rol speelt.

Disbalans in nutriënten kan dus effect hebben op de psychische gezondheid.

Ook voldoen aan de basisbehoefte van een paard, zoals huisvesting, contact met soortgenoten en d mogelijkheid om vrij te bewegen speelt een grote rol in de (mentale)gezondheid van elk paard.

*Omidi, A., R. Jafari, N. Saeed, et al. 2018. Potential role for selenium in the pathophysiology of crib-biting behavior in horses. Journal of Veterinary Behavior 23:10-14.

×

Hoi! Wil je een afspraak maken of meer info over wat ik voor je kan betekenen? Stuur me een berichtje!

× Hoe kan ik je helpen?