paard en olie: Do’s and Dont’s

Paard en Olie
Afbeelding van Monfocus via Pixabay 

Olie kan goed passen in een gezond rantsoen van je paard. Wat zijn de Do’s and Don’t voor paarden en olie? In deze blog help ik je kiezen of olie past met jouw paard.

Het zorgt voor een snelle opname van een hoge dosis energiewaarde. Voor ons mensen heet dit wel calorieën. Dit is nodig wanneer je paard niet genoeg energiewaarde uit andere voedermiddelen kan halen. Bijvoorbeeld een paard dat op nationaal/internationaal niveau presteert of een paard dat minder kan voeding kan opnemen.

Onderzoek heeft bewezen dat olie een positief effect kan hebben op hete paarden.

Ook paarden die gevoelig zijn voor koliek en hoefbevangenheid kunnen baat hebben bij olie in het rantsoen. Dit is voor hen een veilige bron van energie.

Er word geclaimd dat olie zorgt voor een glanzende vacht en een gezonde huid, dit is echter niet bewezen. Dit geld ook voor verstopping. Olie zou verstopping kunnen voorkomen of zelfs ‘genezen’. Dit zou tot op zekere hoogte kunnen bijdragen. 60-80% van olie word namelijk door het lichaam opgenomen in de dunne darm. Als de verstopping zich daar plaats vind zou het kunnen bijdragen, maar aangezien de achterdarm veel langer is dan de dunne is dit niet waarschijnlijk.

Ga je je paard olie voeren, dan is de vraag: welke olie dan?

Zonnebloemolie, lijnzaadolie, maisolie, sojaolie, visolie, olijfolie, een combinatie van oliën?  De keuze is reuze en elke fabrikant zal zeggen dat die van hen de beste is.

Feit is dat het voor de energie waarde niet uitmaakt! Dit is allemaal gelijk.

Met de vis olie heb je de omega- 3 en/of 6 te pakken, maar de vraag is nog steeds of je paard dit in grote(re) hoeveelheden nodig heeft. Een ding is zeker: je paard zal het zelf niet uitkiezen omdat het voor hen niet smakelijk is.

Mais – en Sojaolie hebben daarentegen de voorkeur van onze edele dieren, dit vinden ze vaak lekker.

Let op! Geef je je paard olie zijn er een paard dingen om aan te denken:

  • Bouw dit langzaam op, geef in het begin niet meer dan 15/20ml per dag en let op dunne mest. Gaat het goed kun je verder opbouwen.
  • Zorg dat het rantsoen van je paard niet uit meer dan 15% olie bestaat, dit is echt te veel!
  • Houd de reden dat je olie voert goed in de gaten.
  • Ga je olie geven om verstopping te voorkomen denk dat ook eens aan psylium, hiervan is wel bewezen dat het de darmwerking stimuleert.
  • Heb je twijfels over het rantsoen van je paard? Laat een rantsoen berekening maken! Hierin kan precies worden uitgerekend hoeveel je paard echt nodig heeft.
×

Hoi! Wil je een afspraak maken of meer info over wat ik voor je kan betekenen? Stuur me een berichtje!

× Hoe kan ik je helpen?