Paard en olie: Do’s and Dont’s

Paard en Olie
Afbeelding van Monfocus via Pixabay 

Olie kan goed passen in een gezond rantsoen van je paard. Wat zijn de Do’s and Don’t voor paarden en olie? In deze blog help ik je kiezen of olie past met jouw paard.

Het zorgt voor een snelle opname van een hoge dosis energiewaarde. Voor ons mensen heet dit wel calorieën. Dit is nodig wanneer je paard niet genoeg energiewaarde uit andere voedermiddelen kan halen. Bijvoorbeeld een paard dat op nationaal/internationaal niveau presteert of een paard dat minder kan voeding kan opnemen.

Onderzoek heeft bewezen dat olie een positief effect kan hebben op hete paarden.

Onderzoek heeft aangetoond dat olie gunstige effecten kan hebben op paarden die snel heet zijn. Ook paarden die vatbaar zijn voor koliek en hoefbevangenheid kunnen profiteren van olie als een veilige energiebron.

Beweringen over olie die bijdraagt aan een glanzende vacht en een gezonde huid zijn echter niet wetenschappelijk bewezen. Hetzelfde geldt voor het voorkomen of ‘genezen’ van verstopping. Hoewel olie tot op zekere hoogte kan bijdragen, wordt 60-80% ervan geabsorbeerd in de dunne darm. Gezien de lengte van de achterdarm is het echter onwaarschijnlijk dat olie daar veel invloed heeft.

Ga je je paard olie voeren, dan is de vraag: welke olie dan?

Wanneer je besluit je paard olie te geven, rijst de vraag: welke olie is het meest geschikt? Zonnebloemolie, lijnzaadolie, maisolie, sojaolie, visolie, olijfolie of een combinatie van oliën? Hoewel fabrikanten beweren dat de hunne de beste is, maakt het voor de energiewaarde niet uit, aangezien deze gelijk is. Visolie bevat wel omega-3 en/of 6, maar het blijft de vraag of je paard dit in grote(re) hoeveelheden nodig heeft, gezien het feit dat paarden dit vaak niet smakelijk vinden. Mais- en sojaolie hebben daarentegen vaak de voorkeur van paarden vanwege hun smaak.

Bij het voeren van olie aan je paard zijn er enkele belangrijke overwegingen:

  • Bouw dit langzaam op, geef in het begin niet meer dan 15/20ml per dag en let op dunne mest. Gaat het goed kun je verder opbouwen.
  • Zorg dat het rantsoen van je paard niet uit meer dan 15% olie bestaat, dit is echt te veel!
  • Houd de reden dat je olie voert goed in de gaten.
  • Ga je olie geven om verstopping te voorkomen denk dat ook eens aan psylium, hiervan is wel bewezen dat het de darmwerking stimuleert.
  • Heb je twijfels over het rantsoen van je paard? Laat een rantsoen berekening maken! Hierin kan precies worden uitgerekend hoeveel je paard echt nodig heeft.
×

Hoi! Wil je een afspraak maken of meer info over wat ik voor je kan betekenen? Stuur me een berichtje!

× Hoe kan ik je helpen?