Voedingsadvies voor pony Dario

voedingsadvies paard en pony
paardenweegschaal op locatie

In deze blog neem ik je mee voor een kijkje in een van mijn favoriete onderdelen van mijn werk. Ik maak op verzoek van de eigenaresse een voedingsadvies voor pony Dario.

Op  30 Mei j.l. was ik bij Stal De Nieuwe Uithof in Zoeterwoude met de paardenweegschaal. De dag verloopt voorspoedig en de paarden stappen allemaal keurig de weegschaal op. Onder het gezelschap is Mariejelle met haar pony Dario, een arabier x appaloosa. Dario word fanatiek gereden door Mariejelle, Mariejelle’s dochter en een verzorgster. De dames zijn super blij met de pony en rijden vooral dressuur lessen bij de lokale rijvereniging. Dario is erg werkwillig en zit vol looplust. Tijdens het weide seizoen staat Dario overdag in een kudde met ruinen. De rest van het jaar staat hij overdag in een paddock met dezelfde kudde, hier kan hij kiezen of hij binnen of buiten staat en krijgt hij onbeperkt ruwvoer. Elke avond staat hij op stal met ook onbeperkt ruwvoer.

pony op de paardenweegschaal

Om een voedingsadvies voor pony Dario te maken is het nodig dat ik zijn gewicht precies weet. Daar heb ik natuurlijk de paardenweegschaal voor meegebracht. Dario is niet direct overtuigd van het nut van de paardenweegschaal. Na een paar pogingen stapt hij toch netjes op. Hij weegt een mooie 404kg en heeft een super conditie.

Mariejelle heeft wat zorgen over het gewicht van Dario. Elke winter valt Dario kilo’s af en word zelfs zo mager dat zijn ribben zichtbaar worden. Op dit moment is daar niets meer van te zien maar Mariejelle wil graag meer inzicht in de voeding van Dario om nu al beter in te kunnen spelen op zijn behoeftes. Het is heel verstandig om het gewicht van je paard goed te blijven volgen.

Dario’s gezondheid is het belangrijkste voor Mariejelle en de meiden.

Na het wegen ga ik met Mariejelle in gesprek over Dario’s voeding op dit moment en zijn activiteit en na alle gegevens genoteerd te hebben ga ik aan de slag met de rantsoenberekening. Hieruit word al snel het een en ander duidelijk.

wat is het voedingsadvies voor pony Dario?

Een paar adviezen voor Dario luiden als volgt:

*Energie waarde (EW-pa) is vergelijkbaar met calorieën bij mensen en verteerbaar eiwit(VRE-pa) is belangrijk voor spier opbouw en behoud. Omdat Dario elke dag werkt heeft hij wat meer van deze calorieën en eiwitten nodig.

*In de muesli/slobber die Dario nu krijgt zitten weinig vitamine en mineralen. Mijn advies zou zijn om deze aan te vullen met een vitamine brok/poeder of de muesli te vervangen door een muesli met meer vitamine en mineralen.

Na het bestuderen van het advies en de bijbehorende grafiek neemt Mariejelle contact met me op. Ze heeft nog wat vragen en samen bespreken we wat wij beide denken dat het beste is voor Dario. Er komt een advies voor een andere merk muesli en slobber en ik bereken precies hoeveel Dario daarvan mag hebben. Samen kijken we hoe we hem het beste kunnen laten overstappen op dit nieuwe voer. Een plotselinge verandering in voer kan zorgen voor buikpijn en dat willen we absoluut voorkomen.

Afgelopen weekend reed Dario mee in het meetmoment van de rijvereniging en behaalde maar liefst 6 winstpunten met de ene en 4 winstpunten met de andere ruiter. De meiden krijgen zulk mooi commentaar dat ze overwegen officieel te starten met hun topper!

In het najaar bezoek ik De Nieuwe Uithof weer met de paardenweegschaal en zullen we Dario’s gewicht en voeding verder evalueren. In de tussentijd sta ik natuurlijk altijd voor Mariejelle en de meiden klaar!

×

Hoi! Wil je een afspraak maken of meer info over wat ik voor je kan betekenen? Stuur me een berichtje!

× Hoe kan ik je helpen?