Paard heeft weinig energie

Wat nou als je lekker wilt rijden en je paard wil maar niet vooruit. Aansporen helpt maar even, na een paar passen valt je paard weer terug. Er zit geen gang in en het voelt niet lekker ontspannen. Of je paard raakt steeds weer die cavaletti’s aan. Of struikelt vaak. Het lijkt wel of je paard te weinig energie heeft.

Wat kan er aan de hand zijn? Is je paard er moe van geworden?

paard voeding - paardenweegschaal - paardenmassage - paardentapen

Kan een paard moe zijn?

Ja een paard kan moe zijn. Als jullie een flinke buitenrit gemaakt hebben of een training die intensiever was dan normaal kan het zijn dat je paard hier moe van is. Het is dan fijn als je de dag erna wat rustiger aan doet met je paard door bijvoorbeeld los te longeren of lekker samen te wandelen. Het is wel belangrijk om deze dag wel te zorgen voor wat beweging. Dit helpt eventuele spierpijn te verlichten.

Je paard kan ook oververmoeid zijn. In dat geval zie je de volgende klachten bij je paard:

  • Je paard valt steeds terug in tempo
  • Je paard struikelt
  • Het hoofd van je paard is onrustig
  • Hoge ademhaling of zelf pompende ademhaling
  • Moeite met ontspanning en ritme

Bij oververmoeidheid duurt het langere tijd voordat je paard hiervan is hersteld. Voorkomen is dus beter dan genezen! Merk je dat je paard weinig energie heeft dan is het tijd om er wat aan te doen.

Waar haalt een paard een energie vandaan?

Net als bij ons mensen komt de energie van paarden uit voeding. De basis van een rantsoen van een paard is natuurlijk ruwvoer. Een paard moet elke dag voldoende ruwvoer eten om genoeg energie te hebben. Daarbij is het is het belangrijk dat je paard genoeg vitaminen, mineralen en eiwitten binnen krijgt, dit kan niet uit alleen ruwvoer komen. Helaas is ons ruwvoer niet rijk qua vitaminen en mineralen, dit geldt voor hooi, voordroog en kuil. Dit moet dus altijd aangevuld worden met een muesli, brok, supplement. Welke van deze geschikt is voor jouw paard is afhankelijk van een aantal factoren zoals:

  • Huisvesting
  • Niveau en intensiteit van training
  • Leeftijd
  • Gezondheid

Hoe kun je voorkomen dat je paard te weinig energie heeft?

Na een zware (zwaardere) training heeft je paard tijd nodig om te herstellen. Doe het dus echt even een dagje rustiger aan en zorg voor afwisseling in training. Verder is het fijn als je paard een plek heeft waar het tot rust kan komen.

Voldoende ruwvoer is altijd belangrijk, let op, dit is ongeveer 2-2,5% van het lichaamsgewicht van je paard, afhankelijk van de kwaliteit en het soort ruwvoer dat er beschikbaar is. Dit ruwvoer moet aangevuld worden om te zorgen dat je paard voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen krijgt.

Kort gezegd, om oververmoeidheid bij een paard te voorkomen heb je nodig:

  • Een goede voeding afgestemd op jouw paard
  • Een plek om uit te rusten, fijne huisvesting
  • Tijd om te herstellen na een training
  • Afwisseling in training

Wat kun je doen als je paard weinig energie heeft?

Blijft het lastig voor je paard om het tempo tijdens de training vol te houden of blijven er klachten zijn die wijzen op vermoeidheid? Dan is het goed om eens naar het rantsoen van je paard te laten kijken. Het is niet zo dat meer voer altijd de oplossing is, meestal is het niet het juiste voer of niet de goede combinatie van voer en supplementen.

Ook een check van het lichaam van je paard kan voor oplossingen zorgen. Als er sprake is van spieren die overbelast zijn kan je paard zijn lichaam niet goed gebruiken en word het moeilijk om correct te bewegen.

Bloedarmoede bij paarden

Heb je het idee dat er toch meer aan de hand is dan alleen vermoeidheid, dan kan het zijn dat je paard bloedarmoede (anemie) heeft. Dit kan komen nadat je paard veel bloed verloren heeft door bijvoorbeeld een grotere wond of bij de geboorte van een veulen. Wil je hier meer over lezen kijk dan op de kennisbank van paardenarts.nl. Hierbij is het altijd belangrijk om een dierenarts in te schakelen.

×

Hoi! Wil je een afspraak maken of meer info over wat ik voor je kan betekenen? Stuur me een berichtje!

× Hoe kan ik je helpen?