Supplementen Wijzer voor het paard
Bijna elk paard krijgt wel (eens) supplementen. Het aanbod is zeer groot, maar welk supplement past nu het beste bij jouw paard? Iedere paardeneigenaar wil dat zijn dier gezond is en het is aan jou om te bepalen waar jouw paard ondersteuning nodig heeft. Zie je door de bomen het bos niet meer? In deze blog help ik je op weg met een supplementen wijzer voor het paard.
Soorten supplementen:
- Vitaminen en mineralen
- Gezondheidbevorderende – en herstellende preparaten
- Prestatie verbeterende preparaten
- Preparaten voor speciale behoeftes zoals drachtige of lacterende merries en senioren.
Supplement kiezen
Om een juiste en weloverwogen keuze te maken voor een supplement is het belangrijk dat je je eerst verdiept in de voeding die je paard nu krijgt. Hoe ziet het rantsoen eruit? Hoe is de balans tussen ruwvoer en krachtvoer? En wat is het doel dat je voor ogen hebt?
Het is niet zo dat je alles kunt oplossen met supplementen. Ruwvoer is de basis en dat moet goed op orde zijn. Zorg dat je paard altijd ruwvoer tot zijn beschikking heeft, dit geldt natuurlijk ook voor schoon drinkwater. Daarna kijken we naar de intensiteit van de training van je paard. Is krachtvoer nodig of is een vitaminesupplement voldoende? Let hierbij ook op de signalen van het lichaam van je paard zoals:
- Gewicht en vetpercentage
- Verharing en glans van de vacht
- Alertheid
- Ontlasting
Als je denkt meer dan één supplement nodig te hebben is het wellicht een goed idee om nog eens te kijken naar het gehele rantsoen van je paard. Een rantsoenberekening laten maken kan hierbij helpen. Het geeft een perfect inzicht in de behoeftes van je paard en je krijgt ook een passend voedingsadvies dat is afgestemd op jouw paard. Een goed gebalanceerd rantsoen is van grote waarde voor de gezondheid van je paard. Dit is de brandstof die je paard nodig heeft om goed te functioneren. Ook al neem je alle adviezen in deze supplementen wijzer voor het paard ten harte.
Let ook op de samenstelling van een supplement. Vulmiddelen worden vaak gebruikt om een product goedkoper te maken. De concentratie en kwaliteit van het product gaat daardoor achteruit en deze vulmiddelen zijn niet altijd goed voor je paard.
Elektrolytensupplementen
Elektrolytensupplementen nemen een bijzondere plek in tussen de andere supplementen. Paarden scheiden elektrolyten (zouten) uit bij veel zweten en langdurige arbeid, zoals bij arbeid met warm weer en duursporten als endurance. Elektrolytenpoeder is een goede manier om het paard vrij snel (en via de natuurlijk weg, namelijk het maag-darmkanaal) elektrolyten te laten opnemen. In een normale situatie voorzien zoutblokken het paard van voldoende mineralen.
Aandachtspunten bij het geven van supplementen
Een supplement geen geneesmiddelen maar dat betekent niet dat zij geen bijwerkingen kunnen geven. Te veel van iets is nooit goed, en ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat voor supplementen niet op.
Zorg dus dat je nooit een overdosis aan je paard voert en houd je aan de aanbevelingen in de bijsluiter. Stoffen als selenium zijn bijvoorbeeld in grote hoeveelheden giftig. Als je twijfelt over de dosering van een supplement, over de kwaliteit van het rantsoen of over het combineren van verschillende supplementen, vraag dan advies aan je dierenarts. Ook wanneer uw paard medicatie toegediend krijgt of een revalidatietraject doorloopt, is overleg over het toedienen van supplementen aan te raden. Supplementen kunnen nooit een medische behandeling vervangen.
Doping
Als je met je paard aan wedstrijden deelneemt, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de lijst met stoffen die als doping worden beschouwd. Informatie hierover kunt je vinden op de website van de internationale paardensportfederatie FEI. Er staan ook plantenstoffen op deze lijst, die je, wanneer je professioneel in de paardensport actief bent, niet per ongeluk aan je paard wilt voeren.