Voedingsadvies voor paarden
Een goed voedingsadvies voor paarden is speciaal op maat gemaakt.
Wanneer laat je een voedingsadvies voor paarden maken?
Het is zinvol om een voedingsadvies voor je paard te laten maken in de volgende situaties:
- bij twijfels over de gezondheid van het paard
- paarden met onder – of overgewicht
- paarden met (terugkerende) gezondheidsklachten
- dracht, zogende merries en hengsten in het dekseizoen
Paarden met weinig of te veel energie
Bij paarden die te veel of te weinig energie hebben is het handig om het rantsoen eens goed onder de loupe te nemen. Bij te veel energie is het lastig om geconcentreerd te blijven. Hierdoor is het moeilijk om echt aan het werk te gaan en je paard nieuwe dingen te leren.
Bij te weinig energie is je paard snel ‘leeg’ tijdens de training. In dit geval moet je extra goed opletten, hier gaan paardeneigenaren wel eens te ver over de grens van hun paarden. Je wilt immers iets bereiken wat je paard simpelweg niet meer kan. Zo ontstaan er sneller blessures, je paard hersteld minder goed van een training en kan er zelfs spierschade ontstaan.
Paarden met overgewicht of ondergewicht
Als paarden last hebben van onder – of overgewicht is het zaak om je paard op een gezond gewicht te krijgen. Bij overgewicht zitten de overtollige kilo’s in de weg, dit maakt bewegen moeilijk. Er is ook verhoogde kans op blessures en andere gezondheidsproblemen.
Bij ondergewicht geldt dit natuurlijk ook! Hier is bewegen niet lastig maar rusten des te meer, lekker liggen zonder het nodige vet om de botten is er niet bij. Paarden met ondergewicht hebben daardoor moeite om goed uit te rusten. En hebben geen opslagplaats voor vitamines en mineralen, dit word namelijk opgeslagen in vet. Het gevolg hiervan is natuurlijk nog meer gezondheidsproblemen voor het paard.
Paarden met gezondheidsproblemen
Paarden met (terugkerende) gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld huidproblemen, hoesten, CPL, hoefbevangenheid, mestwater en diarree. Bij al deze gezondheidsproblemen kan voeding een rol spelen. Ook bij artrose is het belangrijk om de voeding op orde te hebben zodat het paard geen overgewicht krijgt. Dit zal meer druk zetten op de artrose en kan het proces versnellen.
Hengsten en zogende merries
4. Als er grote veranderingen plaats vinden in het leven van je paard, zoals bij drachtige merries, zogende merries of hengsten in het dekseizoen, is de juiste voeding heel belangrijk. Dit geldt ook voor jonge paarden die nog in de groei zijn. Als paarden in deze periode voedingstoffen te kort komen, duurt het vaak lang voordat deze tekorten weer op peil zijn gekomen. Bij deze situaties is een goed voedingsadvies voor paarden belangrijk.
Hoe krijg je een goed voedingsadvies voor paarden?
Je kunt alleen een goed voedingsadvies geven door naar het complete plaatje rondom jouw paard te kijken. Daarom kom ik bij je langs om met je te bespreken wat je paard op dit moment te eten krijgt. Wat voor huisvesting en mogelijkheid om vrij te bewegen een paard krijgt is op elke stal verschillend.
Het ras, de leeftijd en het geslacht van je paard zijn van belang. Hoeveel beweging je paard krijgt en tot slot natuurlijk het gewicht van je paard. Ik kom bij je langs om je paard te wegen met mijn mobiele paardenweegschaal.
Al deze informatie over je paard komt samen in een rantsoenberekening. Hierin reken ik uit wat je paard nodig heeft om gezond te blijven. Daaruit komt een voedingsadvies voor je paard die precies is afgestemd op jouw dier.
Wat krijg je bij een voedingsadvies voor jouw paard?
Als ik een voedingsadvies maak is dit dus speciaal gemaakt voor alleen jouw paard, op maat gemaakt waarbij rekening gehouden is met alles wat het een individueel dier maakt. Je krijgt een overzicht in een grafiek waarin duidelijk word wat je paard binnen krijgt en wat je paard nodig heeft. Deze grafiek maakt het gemakkelijk om tekorten of overschotten te zien in het rantsoen van je paard. Per voeding (ruwvoer-krachtvoer-supplement) zie je wat erin zit, hoeveel erin zit en of je paard dit nodig heeft. Dit heeft allemaal te maken met vitaminen, mineralen, eiwitten en EWPA (calorieën voor paarden).
Ik vind het belangrijk om een advies te geven dat:
- merk onafhankelijk is
- haalbaar is voor de eigenaar
- resultaat gericht
Resultaat gericht klinkt alsof jullie samen een prestatie moeten leveren, dit resultaat is iets wat de eigenaar wil bereiken. Dit kan van alles zijn zoals afvallen of aankomen van het paard, maar ook gericht op gezondheid of ondersteuning bij spierontwikkeling of chronische ziektes.
Wat zijn de kosten?
Het tarief voor een voedingsadvies op maat gemaakt inclusief wegen op de paardenweegschaal is €67,50 exclusief eventuele voorrijkosten. (€0.40 per km vanaf 2355BR – binnen een straal van 10km gratis)
Hebt je vragen over voedingsadvies voor paarden?
Neem vrijblijvend contact op.
Wil je meer weten over gezond gewicht van je paard kijk dan eens naar deze uitleg over body condition score.