Paard op de wei tips : top 5
Voorbereiding van je paard op de wei
Het weide seizoen is in zicht en voor sommige al realiteit! Er is niets fijners voor onze geliefde paarden en pony’s. Zoals iedere paardeneigenaar weet zijn er een paar dingetjes waar we op moeten letten om ze gezond te houden in deze periode. Het rijke gras is vaak te suikerrijk en misschien ook wel flink bemest. Hier loeren de gevaren voor de gezondheid, hoefbevangenheid, dunne mest, overgewicht.
Hier volgen de tips om je voor de voorbereiding van je paard op de wei.
Weidegang tips top 5:
- In aanloop naar de wei kun je met je paard aan de hand grazen, let wel op wat er in de berm ligt qua afval e.d.
- Langzaam opbouwen, wees echt voorzichtig en houd je paard extra goed in de gaten bij dit proces. 20-30 minuten is de eerste keer ruim voldoende, daarna kan je deze tijd elke dag een half uur verlengen. Is je paard gevoelig voor gras (lees snel mestwater of ook hoefbevangen geweest) dan kun je beter elke 3/4 dagen het op hetzelfde aantal minuten houden en dan pas een half uur erbij. Better save than sorry!
- Probeer altijd een paardenvriendje te vinden, ook als jouw paard wel alleen kan staan is het goed om vrij contact te hebben met soortgenoten. Dit zorgt soms ook voor meer spelen en minder eten.
- Zorg dat je paard met een door ruwvoer gevulde maag de wei op gaat. Dus niet snel brokjes eten en dan snel het land op.
- Heeft jou paard snel een ‘grasbuik’ denk dan eens aan een graasmasker.
Weidebeheer tips top 5
- Zet je paard het liefst op een wei met doorgeschoten gras, dit vinden ze minder lekker, maar is wel gezonder. Liefst niet op kort gemaaid gras i.v.m. hogere fructaangehaltes.
- Als het land bemest moet worden doe dit dan altijd met organische mest.
- Is het land bemest zorg dan dat er minimaal 2 weken geen paarden op grazen, het stikstofgehalte is in deze tijd nog te hoog en kan voor een verstoorde darmflora zorgen.
- Verwijder Jacobskruiskruid altijd direct met handschoenen en riek/schop!
- Als de mogelijkheid bestaat om je paard op de wei leidingwater te geven heeft dit de voorkeur. Dit kan bijvoorbeeld in kuipen. Zorg wel dat er voldoende water aanwezig is.
Bijvoeren tijdens het weideseizoen
Of je paard nu 24uur op het land staat of alleen een paar uur per dag, het is altijd belangrijk om vitaminen en mineralen te blijven bijvoeren. Een tekort word vaak niet direct opgemerkt en langzaam erger tot er gezondheidsklachten ontstaan. Dit is bij het ene paard eerder dan bij het andere maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
De Nederlandse weides bevatten over het algemeen weinig mineralen, het is dus altijd belangrijk dat een paard op de wei altijd een aanvulling krijgt. Een vitaminen en mineralen poeder is voor een paard met overgewicht de beste keus. Een paard met een gezond gewicht kan ook een vitaminen en mineralen brok krijgen.
Paard met overgewicht
Heeft je paard snel last van overgewicht dan kan het aankomende weide seizoen een moment van meer zorgen zijn. Veel paarden komen aan in deze periode. Houd het gewicht goed in het oog door je paard te laten wegen op een weegschaal. Houd dit gewicht goed bij of maak een notitie, zo kun je zorgen voor een beter management van de gezondheid van je paard. Twee keer per jaar op de paardenweegschaal is niet overdreven!
Ook als je paard snel overgewicht heeft zijn vitaminen en mineralen van groot belang. Deze houden de stofwisseling van je paard op peil.
Een graasmasker is bij paarden met overgewicht op de wei een must. Veel eigenaren vinden dit zielig of vervelend, heel begrijpelijk! Denk wel aan de gezondheid van je dier, voorkomen is beter van genezen.
Heb je twijfels over hoe je het beste kunt bijvoeren? Laat dan een voedingsadvies maken. Hieruit komt een voedingsadvies speciaal gemaakt voor jóuw paard en geeft zekerheid.